BRETT in Jip & Janneke style

BRETT in Jip & Janneke style

Brett is de afkorting van Brettanomyces en is een wilde gist. 

Als je bier gaat brouwen haal je suikers uit je granen die als voedsel dienen voor de gist. De gist zet deze suikers om in alcohol en koolzuur. Mooi beestje dus.

De meeste biergisten die je zo in de winkel kunt kopen eten tot een bepaalde hoogte de suikers uit het bier en produceren ook aroma’s naast koolzuur en alcohol. Het bekendste voorbeeld is wellicht het weizenbier waar de weizengist zorgt voor aroma’s van kruidnagel en banaan.

Brett gaat verder. Brett is een survivor, in moeilijke omstandigheden gaat Brett door, waar andere biergisten het loodje leggen. Brett eet ook suikerketens op die gewone biergisten niet op kunnen eten omdat die te moeilijk voor hun zijn. Door al die suikers op te eten wordt je bier droog want op den duur zijn alle suikers eruit. De aroma’s die Brett kan aanmaken zijn funky; ofwel stallig, paardedeken, maar ook fruitig als tropisch fruit.

Vaak denkt men dat bieren met Brett standaard zuur zijn. Dit hoeft niet het geval te zijn. Kijk naar Orval die met Brett voor de nagisting op de fles zorgt, en daarmee het bier een smaakontwikkeling ondergaat in de fles. Van fris en fruitig naar droger, zachter en funky. 

Maar onder invloed van zuurstof maakt Brett wel zuren aan.

Dus je hebt bieren met onder andere Brett als gist die over het algemeen niet zuur zijn als Saisons en bieren die wel zuur (Rins zeggen de Geuzebrouwers) zijn als bijvoorbeeld Geuzes. 

Dus mocht je op ontdekkings- en smaakreis willen naar Brett, dan heb ik een aantal leuke bieren voor je staan in de winkel.

x Aniek

Reageren (0 reacties)
Gesloten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*