Bier in Blik

Bier in Blik

Bier in blik, we moeten er met z’n allen misschien nog een beetje aan wennen. Terwijl er steeds meer blik in aantocht is, slaan de vooroordelen je om de oren. Het flesje is mooier, bier hoort in een fles, blik is goedkoop, blik geeft een metaalsmaak af, bier in blik haal ik wel bij de Aldi, bier in blik is ‘shabby’, bier uit blik is niet lekker, blik is milieu onvriendelijk… Je hebt er vast nog meer gehoord, of kan er nog wat bijverzinnen. Hoog tijd dus dat we eens op onderzoek gaan. 

80 jaar blik
Het blikje bestaat al ruim 80 jaar, hij werd in 1935 voor het eerst verkocht door een Amerikaanse bierbrouwer Krueger’s Beer. Het blikje was zwaar, maar liefst 100 gram en gemaakt van tin. Je moest hem met een scherpe priem openen.

Bier in fles bestond in de tijd van de komst van het blik al wel, maar er werd nog voornamelijk bier gedronken vanuit de tap.

Flessenbier
In Nederland is in 1925 is de Phoenixbrouwerij de eerste brouwerij die zich gaat specialiseren in flessenbier. Het flessenbier breekt pas echt door na de tweede wereldoorlog. Ondanks dat door de ontwikkeling van de kroonkurk, bier op fles zo’n 50 jaar eerder bestaat dan blik, is het algemene gebruik van bier op fles relatief jong.

Treklipje
In de jaren ‘60 werd het treklipje van het blik uitgevonden door een Fransman. Waardoor het makkelijker werd uit blik te drinken. Uiteindelijk hebben deze lipjes een tal van verbeteringen en vernuftigheden ondergaan.

Blik in opkomst bij Nederlandse brouwerijen
Het bier dat wordt afgevuld in blik stijgt nog ieder jaar. Brouwerij Kees heeft recentelijk een blikafvullijn aangeschaft (als één van de eersten in Nederland) en zijn blikken zijn al in de winkels te vinden. Ook brouwerijen als ‘T Uiltje en Oersoep laten hun bieren al met enige regelmaat extern afvullen in blik.

Meer dan een derde van het gedronken bier in Nederland komt uit blik.
De huidige blikjes worden veelal gemaakt van aluminium of staal en wegen nog maar zo’n 13 gram. Dat is een stuk lichter dan de eerste tinnen blikjes. Aluminimum en staal zijn makkelijk en oneindigbaar te recycelen en zijn dus erg duurzaam. Het hele blikje kan gerecycled worden en het is de meest gerecyclede verpakking volgens de Beverage Can Makers Europe. In Nederland wordt 94% van de metalen verpakkingen gerecycled.

‘Door het recyclen van blik wordt er 70% energie bespaard bij de productie van staal en 95% bij de productie van primair aluminium. Wat betekent dit nu? Hoe meer metaal er gerecycled wordt, hoe minder CO2- uitstoot er plaatsvindt.’ aldus de website van BMCE. Dus dat blikjes slecht zijn voor het milieu is bij deze uit de lucht geholpen. 

Zes voordelen van blik!

1 – Natuurlijk wil je je biertje graag koud drinken, en wat is er nu sneller koud dan een blikje?

2 – Een krat bier is zwaar, een tray blikjes is daarentegen goed te dragen.

3 – Blikjes nemen ook veel minder transport ruimte in beslag omdat het kleiner en lichter is dan flessen.

4 – Maar het allerbelangrijkste voor ons bierdrinkers is toch wel, dat er absoluut geen zonlicht of ander UV licht bij kan komen. Wat doet het UV licht (zon en TL-licht) dan met het bier? Het geeft een reactie met stoffen afkomstig uit de hop, hierdoor wordt de frisheid die de hop meegeeft aan het bier veel langer gegarandeerd dan bier uit fles. Nu laten bruine flessen ook moeilijk licht door, alleen is blik toch net wat beter daarin. Heb je wel eens een bier gedronken dat naar kattenpis smaakt? Gegarandeerd dat deze in het zonlicht of TL-licht heeft gestaan.

5 – Als bonus wil ik nog meegeven, dat als je een blikje laat vallen deze meestal nog gewoon heel is.

6 – Blik is oneindig recyclebaar.

Zo hebben we mooie 6 punten, waardoor je blik niet meer links hoeft te laten liggen in de winkel. Of 6 mooie punten om je vrienden te overtuigen eens een blikje mee naar huis te nemen.

Uit blik drinkende mensen zie je vaak, en met enige regelmaat hoor ik ook dat mensen dat niet lekker vinden. Wat weerhoud je om jouw net aangeschafte verse biertje in een heerlijk koud glas uit te schenken?

 

x Aniek

Reageren (0 reacties)
Gesloten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*